Bookolika książeczki dla dzieci

Książeczki dla najmłodszych

Książeczki są doskonałym sposobem na rozwijanie wyobraźni i zainteresowań u małych dzieci. Przy odpowiednim doborze książek, można wspierać ich rozwój i pomóc im w poznawaniu świata. Warto jednak wie czytaj więcej »

karnozyna

Karnozyna - przegląd

W latach 90. ubiegłego wieku donosiliśmy o wynikach badań eksperymentalnych, w których była dodawana do diety w celu przedłużenia życia. Od tego czasu ogromna liczba opublikowanych badań naukowych czytaj więcej »

Taśmy z nadrukiem

Taśmy z nadrukiem - zastosowanie

Jak wykorzystać taśmę z nadrukiem? mogą być efektywnym sposobem na tanią i skuteczną reklamę. Jest to doskonałe rozwiązanie zarówno dla nowych firm, jak również dla tych, które mają stabilną pozycję czytaj więcej »

obraz malowany farbami

Obraz malowany farbami jako przykuwająca wzrok ozdoba wnętrza

Czasami wystarczy niewiele by całkowicie odmienić wnętrze mieszkania i może to być zaledwie mały element dekoracji, zamiast inwestycja w remont generalny całej jego powierzchni. Jeżeli twoje mieszka czytaj więcej »

projektanci wnętrz

Harmonia w pomieszczeniu

Architektura stawia przed nami współcześnie bardzo duże wyzwania. Nie chodzi tylko i wyłącznie o cały nasz budynek, chociaż to jest istotne, gdy np. chcemy dokończyć naszą inwestycję budowlaną. Czas czytaj więcej »

 

Karnozyna - przegląd

karnozyna

W latach 90. ubiegłego wieku donosiliśmy o wynikach badań eksperymentalnych, w których https://karnozyna.com/ karnozyna była dodawana do diety w celu przedłużenia życia.

Od tego czasu ogromna liczba opublikowanych badań naukowych potwierdziła wiele korzystnych efektów karnozyny, w tym ochronę komórek mózgowych przed toksycznymi reakcjami jonów metali, które prowadzą do demencji.

Karnozyna jest związkiem aminokwasowym występującym głównie w czerwonym mięsie. Typowy posiłek z czerwonego mięsa może dostarczyć 250 mg karnozyny, ale jest ona szybko degradowana w organizmie przez enzym karnozynazę. Oznacza to, że nawet jeśli dana osoba polegała na czerwonym mięsie w kwestii karnozyny, nie utrzymałaby się ona wystarczająco długo w organizmie, aby zapewnić trwałe efekty ochronne. Suplementacja 1000 mg karnozyny dziennie obezwładnia enzym karnozynazy, co pozwala na utrzymanie stałego poziomu tego ważnego składnika odżywczego we krwi.

W tym artykule opisujemy nowe badania nad długowiecznością z wykorzystaniem karnozyny.1 Wysoce skoncentrowana w tkankach mózgowych i mięśniowych (w tym w sercu), okazuje się, że karnozyna uderza w wiele celów molekularnych, aby opóźnić starzenie się u zwierząt laboratoryjnych i w tkankach ludzkich!

Niniejszy artykuł ujawnia nowe dane dotyczące zdolności karnozyny do zapewnienia ukierunkowanego wsparcia dla ważnych tkanek serca, mózgu i oka.

CO MUSISZ WIEDZIEĆ

Karnozyna obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i może pomóc w zapobieganiu powstawania cukrzycy typu 2.

Przełomowe badania wykazały, że karnozyna może znacząco wydłużyć czas życia zwierząt laboratoryjnych.

Karnozyna przedłuża również żywotność ludzkich komórek w hodowli.

Karnozyna jest naturalnym przeciwutleniaczem i substancją zapobiegającą glikacji, występującą w normalnych tkankach ludzkich, głównie w mózgu i sercu.

Zwalczając uszkodzenia wywołane przez utleniacze i glukozę, karnozyna blokuje centralne zmiany w komórkach i tkankach, które powodują starzenie się i choroby związane z wiekiem.

Karnozyna pomaga zapobiegać uszkodzeniom układu krążenia i mózgu poprzez szereg mechanizmów ściśle związanych z wzajemnym oddziaływaniem glikacji, utleniania i zapalenia.

Karnozyna powinna stanowić część kompleksowego programu suplementacji przeciwstarzeniowej.

Przełomowe odkrycie

Dr Sergey Stvolinsky, wysoko ceniony naukowiec z Akademii Rosyjskiej zajmujący się przeciwdziałaniem starzeniu, od lat bada karnozynę. W 2010 roku opublikował w czasopiśmie Rejuvenation Research zaskakujące wyniki dotyczące wpływu karnozyny na muszki owocowe.

Muszki owocowe są niezwykle przydatnymi zwierzętami doświadczalnymi, szczególnie w badaniach nad genetyką i starzeniem się, ze względu na ich bardzo krótki okres życia i szybkie tempo rozmnażania. Stvolinsky i jego zespół badawczy odkryli, że dodanie niewielkiej ilości karnozyny do pożywienia muszek owocowych spowodowało natychmiastowy wzrost średniej długości życia samców muszek o 20%.5 Sama karnozyna miała niewielki wpływ na długość życia samic muszek owocowych, ale w połączeniu z rozpuszczalną w wodzie formą witaminy E, samice muszek owocowych również doświadczyły wzrostu długości życia o 36%.

Praca Stvolinsky'ego jest rzeczywiście przełomowa, ale pozostaje pytanie, dlaczego karnozyna wywołuje tak dramatyczne efekty i czy te wyniki u owadów mają znaczenie dla długości życia ludzi. Przyjrzyjmy się szerokiemu spektrum korzyści karnozyny dla długowieczności, aby znaleźć odpowiedzi na to pytanie.

Korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego

Stres oksydacyjny ostatecznie skraca długość naszego życia, przyczyniając się do zwiększenia ryzyka wystąpienia miażdżycy i jej następstw, takich jak zawał serca i udar mózgu. Silne działanie antyoksydacyjne karnozyny, w połączeniu z jej zdolnością do usuwania zarówno wolnych rodników, jak i uszkodzonych produktów białkowych, nadaje jej wyjątkowe właściwości ochronne, które mogą potencjalnie wydłużyć życie.

Karnozyna może hamować aktywność współczulnego układu nerwowego, który w przeciwnym razie sprzyja nadciśnieniu, zmniejszając w ten sposób związane z otyłością podwyższenie ciśnienia krwi. Jej właściwości antyoksydacyjne chronią bezpośrednio mięsień sercowy przed toksynami, nawet silnymi środkami chemioterapii, które w przeciwnym razie mogłyby stanowić poważne zagrożenie dla tkanki sercowej. Jego właściwości antyglikacyjne pomagają zapobiegać szkodliwym modyfikacjom cząsteczek cholesterolu LDL, które przyczyniają się do wczesnych etapów tworzenia się blaszki miażdżycowej, co jest szczególnie ważne w ochronie naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem spowodowanym cukrzycą.

Jednak nawet po wyrządzeniu znacznych szkód i zatkaniu tętnic, karnozyna oferuje potencjalnie ratujące życie korzyści. Kiedy przepływ krwi jest utrudniony, tkanka jest pozbawiona tlenu i składników odżywczych w wyniku niedokrwienia. Chociaż ograniczenie przepływu krwi powoduje natychmiastowe uszkodzenie, jeszcze większe szkody powstają, gdy przepływ krwi zostaje przywrócony i bogata w tlen krew zalewa dany obszar. Ten podwójny cios nazywany jest urazem niedokrwiennym/reperfuzyjnym i stanowi przyczynę większości przypadków niepełnosprawności po zawale serca, udarze lub urazie.

Karnozyna chroni przed urazem niedokrwiennym/reperfuzyjnym na wiele niezwykłych sposobów. Chroni komórki mózgowe po udarze poprzez zmniejszenie toksyczności pobudzającego neuroprzekaźnika - glutaminianu. Co ciekawe, leczenie karnozyną znacząco zmniejszyło ilość tkanki mózgowej, która była zaangażowana w eksperymentalnie wywołane udary u myszy.13 Być może bardziej imponujące jest to, że suplementy karnozyny chronią mózgi zwierząt przed zlokalizowanym niedokrwieniem. Odkrycie to przypisuje się zwiększeniu przeżywalności zwierząt doświadczalnych po udarze.

Karnozyna zapobiega również lub odwraca skutki niedokrwienia/reperfuzji w tkankach wątroby i nerek po urazach lub zabiegach chirurgicznych, co pomaga ograniczyć powikłania. Im więcej dowiadujemy się o urazie niedokrwiennym/reperfuzyjnym, tym bardziej przekonujemy się, że przyczynia się on do długotrwałej niepełnosprawności i skraca długość życia. Karnozyna z pewnością zasługuje na miejsce w programie profilaktyki chorób układu krążenia.

Zwalczanie zagrożeń związanych z podwyższonym poziomem glukozy

Niszczące zmiany zachodzące w enzymach i innych białkach pod wpływem glukozy (proces glikacji) są jedną z głównych przyczyn starzenia się i dysfunkcji tkanek związanych z wiekiem. Chociaż proces ten jest przyspieszony w cukrzycy ze względu na stale podwyższony poziom glukozy, występuje on u każdego z nas, a jego skutki kumulują się w czasie. Substancja, która może zapobiec glikacji w pierwszej kolejności, lub taka, która może odwrócić istniejącą glikację białek, byłaby zatem potężnym związkiem przeciwstarzeniowym.

Zwalczanie zagrożeń związanych z podwyższonym poziomem glukozy

Karnozyna działa na wiele celów w komórkach i tkankach, aby wygasić reakcje chemiczne, które uniemożliwiają prawidłowe funkcjonowanie białek. Jedną z korzyści odkrytych wcześnie z tego procesu jest tłumienie podwyższonego ciśnienia krwi u zwierząt z cukrzycą. Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało, że karnozyna obniża poziom glukozy we krwi pośrednio poprzez korzystny wpływ na autonomiczny układ nerwowy.

dobra karnozyna

Ta modulacja poziomu glukozy we krwi sprawia, że prawdopodobieństwo wystąpienia szkodliwych reakcji glikacji jest mniejsze.

Korzyści te mają natychmiastowe przełożenie na organizmy żywe. Karnozyna stabilizuje błony czerwonych krwinek przed szkodliwym działaniem produktów glikacji w cukrzycy. Dodatkowo chroni ludzki cholesterol LDL przed utlenianiem i glikacją, czyli wczesnymi etapami powstawania miażdżycy. Co zaskakujące, suplementacja karnozyną u zwierząt opóźnia wystąpienie cukrzycy i zwiększa masę komórek trzustki wydzielających insulinę.

Nowe właściwości przeciwnowotworowe

Wykorzystanie karnozyny jako środka chemoprewencyjnego dopiero raczkuje, ale szybko pojawiają się zachęcające badania, ponieważ naukowcy szukają kolejnych sposobów na wykorzystanie jej właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jako antyoksydant, karnozyna pomaga blokować uszkodzenia DNA, które mogą prowadzić do transformacji nowotworowej w hodowanych komórkach - i zwiększa żywotność komórek hodowanych w laboratorium od młodych osób. Karnozyna zapobiega również uwalnianiu cytokin zapalnych w komórkach jelitowych, zmniejszając znaczne ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Jej zdolność do hamowania nowych przerzutów i zakłócania metabolizmu energetycznego komórek nowotworowych sprawia, że jest ona jeszcze bardziej atrakcyjna jako potencjalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy.

Ochrona starzejącego się mózgu

Tkanka mózgowa naturalnie zawiera wysoki poziom karnozyny, która jest w stanie zmniejszyć stres oksydacyjny, nitrozacyjny i glikemiczny, na który mózg jest szczególnie narażony. Utlenianie i glikacja wywołują stan zapalny, a także przyczyniają się do usieciowania białek, w tym białka choroby Alzheimera zwanego amyloid-beta. Karnozyna może zapobiegać temu usieciowaniu, zachowując normalne funkcjonowanie neuronów, a także pomaga zminimalizować toksyczność spowodowaną wysokim poziomem jonów metali, które są obecne w niektórych obszarach mózgu.

Poziom karnozyny jest znacznie niższy u pacjentów z chorobą Alzheimera i innymi zaburzeniami neurodegeneracyjnymi, co sugeruje, że albo niedobór karnozyny przyczynia się do rozwoju choroby, albo, co bardziej prawdopodobne, że procesy chorobowe zużywają ochronną karnozynę. W obu przypadkach można oczekiwać, że suplementacja karnozyną złagodzi znaczną część toksyczności komórkowej, która przyczynia się do powstawania tych chorób, dlatego też badania na zwierzętach i ludziach wskazują obecnie na istotną rolę suplementacji karnozyną w zapobieganiu chorobom Parkinsona i Alzheimera.

Blokowanie powstawania zaćmy

Oprócz wydłużenia czasu życia, karnozyna może przyczynić się do poprawy jakości życia poprzez zmniejszenie ryzyka i nasilenia zaćmy w oku. Soczewka oka jest bardzo wrażliwa na glikację białek, które powodują, że staje się ona nieprzezroczysta. Działanie karnozyny zapobiegające glikacji zapewnia zatem istotną ochronę wzroku.49 Wykazano, że karnozyna w różnych systemach podawania ogranicza powstawanie zaćmy w badaniach na zwierzętach z cukrzycą, które podobnie jak ludzie z cukrzycą są podatne na rozwój zaćmy.